• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Garanţii sociale pentru cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în Republica Belarus

  Garanţii sociale pentru cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în Republica Belarus

   26.04.2018    1491 Accesări    

  În perioada 25-26 aprilie 2018 la Minsk, în cadrul dialogului bilateral  au avut loc negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul asigurărilor sociale între Republica Moldova şi Republica Belarus.

  Din cadrul delegaţiei oficiale din Republica Moldova a făcut parte Laura Grecu, Preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

  Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă şi/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau altui stat contractant.

  Astfel, cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de urmaş, pensii de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale.

  Potrivit prevederilor Acordului, la stabilirea dreptului la pensie se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica în acest sens legislaţia naţională în domeniu.

  Atât Republica Moldova, cât şi Republica Belarus vor calcula şi achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.

  În prezent Republica Moldova a semnat 13 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia.

               Direcţia comunicare şi mass-media 

   

   

   
Arrow Prev

             

             

  

Arrow Next